בעזרת התנהלות נכונה תוכלו להקל על גופכם, להפחית מתחושת הצמא ולגרום להרגשת הרעב להיות נוחה יותר.
איך תעברו את יום כיפור בקלות – כתב: קובי טיריפינטו
צום יום הכיפורים נועד לגרום למימד מסוים של סבל גופני – במוקד היום עומדות התשובה והסליחה, ועל פי ציווי התורה נדרשנו להתענות ביום זה, שהרי קיבלנו הוראה מפורשת בכתובים: "ועיניתם לנפשותיכם". למרות חשיבות הצום אין מי שלא חפץ להקל עד כמה שאפשר את יממת הצום.
הצום אשר מתחיל עם רדת היום ונמשך עד צאת הכוכבים, נתפס בעיני רבים כמעמסה בלתי אפשרית, והצמים מנסים בכל דרך שהיא להעביר את הזמן, תוך שהם מקווים שמזג האוויר יהיה נוח ומצפים לשאוב אל קרבם את המקרר כולו בתום הצום.
לדברי גיא לוי, יועץ התזונה והדיאטן הראשי ברשת מרפאות ’אמריקן לייזר’ "הצום אינו קל לרובנו" אולם לדבריו תוכלו לעבור את הצום בשלום, אם תקפידו על מס’ עצות:
לוי מציע כי מיום ראשון בבוקר ועד לארוחה המפסקת, תאכלו 3-4 ארוחות קטנות הכוללות פחמימות מורכבות (לחם, אורז, פסטה, קרקר). לטענתו הן מתפרקות לאט יותר ומסייעות להפחית את תחושת הרעב. בנוסף מציע לוי להפחית את תחושת הצמא: זאת לדבריו תעשו באמצעות שתייה מרובה של מים. "קשה אולי להאמין אבל רוב האנשים הבוגרים יכולים לשרוד מעל חודש ללא מזון. חוסר הנוחות של הצום קשורה בעיקר לחוסר בנוזלים ולא לחוסר באוכל. הפתרון אם כן, הוא להרוות את הגוף. שתו כמו גמלים לפני הצום, כ-2 ליטר מים לפחות מספר שעות לפני הסעודה המפסקת. אתם עלולים להרגיש רוויים יתר על המידה, אך זו הדרך, כי לפני שהצום יסתיים אתם תשמחו שכך נהגתם" אומר לוי ומוסיף: "מיץ תפוזים מדולל הוא משקה טוב, אך מים עדיפים. בירה ומשקאות אלכוהוליים אחרים ייבשו אתכם ופחות מומלצים וקפה, תה וקולה מכילים קפאין התורם להשתנה מוגברת. בתוך כך, אם אתם ממש מכורים לקפאין, הפסקה פתאומית של צריכת הקפאין בארוחה המפסקת עלולה גם לגרום לכאב ראש בצום ולכן כבר מהיום הפחיתו את צריכת הקפאין".
לא לזלול בארוחה המפסקת: למרות שמומלץ כן לשתות הרבה לפני הצום, לא כך לגבי המזון אומר לוי.
המלצתו: "איכלו רגיל", אך עם דגש על פחמימות כמו פסטה, אורז ופחות חלבונים ושומנים הדגש הוא על מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך הגורמים לשחרור איטי של הסוכרים התורמים לתחושת שובע לאורך זמן (אורז והפסטה). "הפחמימות נקשרות למים ושומרות אותם לשעת הצורך, כמו לצום. חלבונים לא עושים קשר זה ולכן אנשים מרגישים ירידה במשקל בדיאטות חלבונים כי הם מאבדים הרבה מים שהחלבונים אינם יכולים לקשור. אנו רוצים לשמור מים אלו לזמן של צום. הארוחה הזו לא אמורה לכלול כמות קלוריות של יממה שלמה שתמנעו מעצמכם בזמן הצום. ארוחה כבדה מידי תעייף ולא תפחית מתחושת הרעב לקראת סוף הצום. הארוחה המפסקת צריכה לכלול מרק או סלט, מנת בשר דג או חלבון מהצומח, תוספת פחמימות ומעט שומן התורם להאטת קצב ריקון הקיבה והרגשת שובע. לקינוח ולאלה המתעקשים לסיים את הארוחה עם טוב בפה מומלץ הלפתן המסורתי המכיל צימוקים, תפוחים ושזיפים מיובשים בעלי ערך גליקמי נמוך, אשר לא יגביר את תחושת הרעב בצום.
שמחה עזריאל דגן – נטרופטית N.D מחברת ’מורז צמחי מרפא’ מוסיפה וטוענת כי יממה לפני הצום כדאי להימנע ממזונות הגורמים לנפיחות ותחושה לא נעימה במהלך הצום. בין אלה מונה דגן את הכרוב, הכרובית, השעועית וברוקולי. כמו כן ממליצה דגן להימנע ביום הצום מאוכל מלוח או מתובל מידי שכן המלחים והתבלינים עלולים לגרום לצמא רב.
המלצתו של לוי לשעות שלאחר הצום, ברורה: "היזהרו מלהאביס את עצמכם" הוא אומר ומוסיף: "גופכם מגן עליכם מפני רעב על ידי האטת קצב שריפת המזון לאנרגיה, לכן הקלוריות שאתם צורכים מייד עם תום הצום יישארו איתכם הרבה יותר זמן מאשר במצב אחר". לדבריו כששוברים צום, מומלץ להתחיל בשתייה מרובה של נוזלים חמים כמו תה או מים חמים או לחילופין לשתות כוס מיץ ממותק ולא להכביד על הקיבה, מה שעלול לגרום לתחושת בחילה איומה משך שעות ארוכות. "נוזלים אלו ירגיעו את מערכת העיכול ויסייעו בעיכול המזון". הארוחה לדבריו, צריכה להיות מבושלת ועם מעט שומן וחלבון. מרק ירקות או אורז מבושל הם מאכלים טובים. בתום הצום, אומרת דגן יש לנהוג באופן הפוך לגמרי מההתנהלות שלפני הצום. כעת, היא אומרת "מומלץ לצרוך דווקא מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה כמו דבש, תפוחי אדמה ובננות. הם משחררים במהירות סוכר לגוף ומסייעים להתאושש מהחולשה של סוף הצום". לסיום ממליצה דגן להימנע ממזונות מטוגנים ועתירי שומן המתפרקים לטענתה לאט ומכבידים על מערכת העיכול. "איכלו לאט, וקחו נשימה עד לשנה הבאה…" מסכמת דגן.
שתהיה שנה טובה וגמר חתימה טובה!
איך תעברו את יום כיפור בקלות
פורסם מאת: barosh בתאריך: 27 ספטמבר 2009
עמוד זה נצפה: 565 פעמים