מרוץ החגים הגיע, וזהו הזמן לקבץ את כל המשפחה (וחברים..) סביב שולחן אחד, ולחגוג את פתיחתה של עונת החגים באווירה חיובית ואינטימית. אמרנו אינטימית? מסתבר שתקופת החגים מצליחה לעלות גם את מפלס הלחץ וההתנצחויות. כדי להבטיח שהשנה ארוחת החג תעבור בשקט ובנעימים תמי לנצ’וט ליבוביץ, מייסדת המרכז הבינלאומי לתדמית, תקשורת בין אישית ונימוסים ומפתחת שיטת “סביליטי”, מסבירה איך להתנהג סביב השולחן. מסתבר שדווקא ההכנה של האירוע, סדר הישיבה, הגינונים הקטנים והמתנות הם המפתח להצלחת החג. המדריך המלא לאירוח ארוחות החגתקדישו מחשבה על אופן הזמנת האורחים: בדרך כלל אנחנו משקיעים הרבה אנרגיה בחיפוש אחר המתכונים המוצלחים לארוחת החג, קישוט השולחן והמתנות. אבל מסתבר שארוחת החג מתחילה הרבה לפני שפרשנו את המפה החגיגית – ויש דרך נכונה איך להזמין את האורחים…הזמינו מראש – חשוב להודיע לאורחים על מועד הארוחה כמה שיותר מוקדם. הדרך המכובדת להזמנת האורחים היא באמצעות כרטיס הזמנה לחג, בצרוף איחולים לשנה טובה – כאשר ניתן לגבות את ההזמנה באמצעות הזמנה ישירה בטלפון.
הקפידו לציין על ההזמנה את כתובתכם, תאריך ושעת הארוחה – כשניתן לצרף מפה (לאורחים שאינם מכירים את הבית). ניתן לשלוח גם ברכות מוכנות, אבל כדאי להוסיף מילה בכתב יד ליחס אישי.הזמנה פתוחה – במקרה ואורחיכם אינם בטוחים לגבי זמינותם לגבי האירוע, השאירו להם את האופציה החליט לגבי נוכחותם. לעיתים גם בני משפחה מתלבטים בין ארוחות שונות אליהן הוזמנו (מצד החתן והכלה..), ולכן חשוב לא ללחוץ על המוזמנים. ארוחת החג הינה רשות ולא חובה.
שיחות קצרות – את ההזמנות בטלפון לאירוע הקפידו לנסח בקצרה ולא לגלוש לשיחות ארוכות. האצלת סמכויות – גם במשפחות הכי טובות מקובל לחלק את נטל האירוח. לשם כך הכינו רשימה וחלקו מראש את רשימת המטלות לפי מספר האורחים באופן שווה. נסו להתאים בין הבקשות לאופיים של האורחים (מי שלא אוהב לבשל יכול להביא שתייה). איך להיות מארחים למופת ?
בתור מארחים עליכם מוטלת האחריות להבטיח את הנאתם של האורחים מהארוחה והמפגש החברתי. ניהול נכון של הארוחה והמנעות ממצבים מביכים הם הערובה להצלחת הערב, ואל תשכחו: האוכל חשוב אבל ממש לא בשביל זה באו האורחים..עריכת השולחן – לא צריך לרוץ לקנות כלים חדשים, מפות חדשות. את השולחן צריך “להלביש” חגיגי יותר וזאת באמצעות היצירתיות, שילוב הצבע והסגנון.
קישוט השולחן – תפוחים, רימונים וצבעי דבש, נותנים הרבה צבע ואופי לשולחן .שולחן מושקע יהווה את הרקע לארוחת החג המוצלחת. האוכל הוא לא הקובע – חשוב מה הרגש יגיד. אל תשכחו שהאורחים לא באים רק בשביל האוכל: הצלחת הארוחה תלויה לא פחות בשיחה המתנהלת בשולחן, המפגש החברתי ובעיקר – תחושת האינטימיות של המארח. סדר ישיבה – אז מי יושב ליד מי?! תפקידם של המארחים הוא לקבוע את סדר הישיבה ולכן מומלץ לתכנן מראש בדיוק איפה כל אחד ישב. תגי שם הם הפתרון האידיאלי, על מנת שלכל אורח יהיה מקום קבוע מראש, ולמנוע אי נעימויות בתחילת הארוחה. מומלץ להוסיף הפתעה לצד תגי השם, דוגמת פרי אקזוטי או קוביית שוקולד איכותי.
עזרה ליד השולחן – על מנת למנוע אי נעימויות במהלך הארוחה, כאשר אתם נדרשים לבקש עזרה בפינוי הכלים – או להפך: יותר מדי אנשים מסתובבים בין השולחן למטבח: המטבח הוא “שטח פרטי”. לא מקובל ולא נכון שכולם קמים וצועדים לעבר המטבח. רצוי לקבוע מראש מי עוזר בהגשה ובהורדת הכלים.
מתנות – ובאם קיבלתם מאורחיכם מתנות בצורך שתייה או כיבוד קל, הקפידו לפתוח את המתנות לדוגמא: יין להגיש לשולחן הארוחה, פרחים לסדר באגרטל ולהציב במקום בולט בסלון ואת השוקולד ניתן לפתוח ולהגיש לאורחים בסיום הארוחה. בצורה זו תודו לאורחים באופן אישי. רעשים סביבתיים – הקפידו לכבות את המכשירים החשמליים הרועשים לפני בואם של האורחים: טלוויזיה, רדיו, משחקי ילדים וגם טלפונים סלולריים. רעשים סביבתיים עלולים לפגום באווירה האינטימית ולהקשות על השיחה, בעיקר בין המוזמנים המבוגרים יותר.
טלפונים סלולריים – במידה ויש בן בצבא, משפחה בחו”ל ומחכים לשיחה, יש המצאה שנקראת רטט או הנמכת הצלצול. ניתן להציב את המכשיר ליד הצלחת, ובמקרה הצורך להתנצל מראש על הפרעה אפשרית ולקום מהשולחן על מנת לקבל את השיחה. איך מתנהגים המתארחים המושלמים?
כאשר מזמינים אותנו לארוחה משפחתית או על ידי חברים, אנחנו בדרך כלל שוכחים להקדיש את תשומת הלב המלאה להתנהגות הראויה. אז אמנם אין לנו את האחריות להנעים את זמן של האורחים, אבל כמה כללים פשוטים ותוכלו להבטיח את האווירה הנעימה וההזמנה לארוחה הבאה..
הצהרת כוונות – בבוקר הארוחה הקפידו להתקשר למתארחים על מנת לאשר את הגעתכם. במקרה והמארחים הזמינו קהל מוזמנים גדול, הטלפון שלכם יהווה הקלה ועזרה ממשית.
מגיעים בזמן – למרות שהמנטליות הישראלית מקבלת בסלחנות את ה”איחורים האופנתיים”, הקפידו להגיע בשעה היעודה. במקרה של איחור הודיעו למארחים מבעוד מועד, על מנת שיוכלו להתאים את חימוםבישול המנות לארוחה להגעתכם. “מה מביאים?” – כיום מקובל ביותר לבקש מהמוזמנים לעזור בארוחת החג, על ידי חלוקת נטל הבישול או הבאה של בקבוקי שתייה. הציעו את עזרתכם למארח, ובמקרה והתשובה שלילית אתם יכולים להביא קופסת שוקולדים או בקבוק יין בתור מתנה. מתנות – רצוי לא להגיע לארוחה בידיים ריקות, בעיקר אם לא התבקשתם לסייע בהכנות. שוקולד, פרחים ויין הם המתנות הקלאסיות, כאשר ניתן לגוון במתנות אישיות יותר. הקפידו לצרף כרטיס אישי בכתב יד, הכולל את שמכם למתנה, כיד שהמארח לא יתבלבל עם המתנות האחרות.
סדר ישיבה – למרות רצונותיכם האישיים, באם נקבע סדר ישיבה מראש הקפידו להתיישב בהתאם להנחיות. ניתן לבקש לעבור מקום, אך חישבו על כך שסדר הישיבה מכוון להנעמת זמנם של כל האורחים ויצירה של אינטראקציה גם בין אורחים שאינם מכירים זה את זה. עזרה בהגשה- הציעו את עזרתכם למארח, אך אל תפעלו ללא אישורו. כניסתם של האורחים למטבח אינה מכובדת, ללא הזמנתו האישית של המארח.
נימוסי שולחן – כבו את הפלאפון עם הישיבה לשולחן, ובמקרים דחופים העבירו למצב רטט. אם קיבלתם שיחה התנצלו וקומו מעל השולחן. איך אוכלים תפוח בדבש – צלחת הדבש ופלחי תפוח היא הזדמנות להפגין נימוסים טובים. טובלים את התפוח בדבש ונוגסים, אבל לא טובלים שוב בצלחת הדבש הכללית (כמו פיתה וחומוס).
אחרון אחרון חביב – שום דבר לא מובן מאליו. למחרת היום או לאחר החג, התקשרו, תודו על ערב נעים ומהנה, והחמיאו למארחים על האירוח.
נימוסי שולחן חג מהם ?
והכי חשוב: למרות שאנחנו אוהבים להתנהג “בטבעיות” ליד השולחן, חשוב להקפיד על כמה כללים בסיסיים, על מנת לשמור על אווירה נעימה בשולחן. נימוס בסיסי – הקפידו לבלוע את המזון ורק אז לגמוע מהשתייה.
סבלנות – אל תנשפו על מזון חםשירותים – במקרה הצורך, אל תכריזו כי אתם קמים מהשולחן כדי ללכת לשרותים.
“חסר מלח” – אל תושיטו את היד דרך בצורה שחוסמת את המרחב של האדם היושב לידכם, אלא בקשו ממנו להעביר לכם את המלח. קיסמים – מקומם לא ליד השולחן – אל תחטטו בשיניים בעזרת קייסמים או אף יותר גרוע – באצבעות… , אם יש צורך לעשות כן בקשו סליחה ופנו את השולחן. כיסא – את הכיסא תמיד יש להחזיר למקום.
לא לשכוח: המתנה הגדולה ביותר עדין לא ניתנה,למחרת היום או מקסימום 72 שעות לאחר האירוח יש להתקשר למארחים ולהודות על אירוח חם ונעים.
הקפידו לציין על ההזמנה את כתובתכם, תאריך ושעת הארוחה – כשניתן לצרף מפה (לאורחים שאינם מכירים את הבית). ניתן לשלוח גם ברכות מוכנות, אבל כדאי להוסיף מילה בכתב יד ליחס אישי.הזמנה פתוחה – במקרה ואורחיכם אינם בטוחים לגבי זמינותם לגבי האירוע, השאירו להם את האופציה החליט לגבי נוכחותם. לעיתים גם בני משפחה מתלבטים בין ארוחות שונות אליהן הוזמנו (מצד החתן והכלה..), ולכן חשוב לא ללחוץ על המוזמנים. ארוחת החג הינה רשות ולא חובה.
שיחות קצרות – את ההזמנות בטלפון לאירוע הקפידו לנסח בקצרה ולא לגלוש לשיחות ארוכות. האצלת סמכויות – גם במשפחות הכי טובות מקובל לחלק את נטל האירוח. לשם כך הכינו רשימה וחלקו מראש את רשימת המטלות לפי מספר האורחים באופן שווה. נסו להתאים בין הבקשות לאופיים של האורחים (מי שלא אוהב לבשל יכול להביא שתייה). איך להיות מארחים למופת ?
בתור מארחים עליכם מוטלת האחריות להבטיח את הנאתם של האורחים מהארוחה והמפגש החברתי. ניהול נכון של הארוחה והמנעות ממצבים מביכים הם הערובה להצלחת הערב, ואל תשכחו: האוכל חשוב אבל ממש לא בשביל זה באו האורחים..עריכת השולחן – לא צריך לרוץ לקנות כלים חדשים, מפות חדשות. את השולחן צריך “להלביש” חגיגי יותר וזאת באמצעות היצירתיות, שילוב הצבע והסגנון.
קישוט השולחן – תפוחים, רימונים וצבעי דבש, נותנים הרבה צבע ואופי לשולחן .שולחן מושקע יהווה את הרקע לארוחת החג המוצלחת. האוכל הוא לא הקובע – חשוב מה הרגש יגיד. אל תשכחו שהאורחים לא באים רק בשביל האוכל: הצלחת הארוחה תלויה לא פחות בשיחה המתנהלת בשולחן, המפגש החברתי ובעיקר – תחושת האינטימיות של המארח. סדר ישיבה – אז מי יושב ליד מי?! תפקידם של המארחים הוא לקבוע את סדר הישיבה ולכן מומלץ לתכנן מראש בדיוק איפה כל אחד ישב. תגי שם הם הפתרון האידיאלי, על מנת שלכל אורח יהיה מקום קבוע מראש, ולמנוע אי נעימויות בתחילת הארוחה. מומלץ להוסיף הפתעה לצד תגי השם, דוגמת פרי אקזוטי או קוביית שוקולד איכותי.
עזרה ליד השולחן – על מנת למנוע אי נעימויות במהלך הארוחה, כאשר אתם נדרשים לבקש עזרה בפינוי הכלים – או להפך: יותר מדי אנשים מסתובבים בין השולחן למטבח: המטבח הוא “שטח פרטי”. לא מקובל ולא נכון שכולם קמים וצועדים לעבר המטבח. רצוי לקבוע מראש מי עוזר בהגשה ובהורדת הכלים.
מתנות – ובאם קיבלתם מאורחיכם מתנות בצורך שתייה או כיבוד קל, הקפידו לפתוח את המתנות לדוגמא: יין להגיש לשולחן הארוחה, פרחים לסדר באגרטל ולהציב במקום בולט בסלון ואת השוקולד ניתן לפתוח ולהגיש לאורחים בסיום הארוחה. בצורה זו תודו לאורחים באופן אישי. רעשים סביבתיים – הקפידו לכבות את המכשירים החשמליים הרועשים לפני בואם של האורחים: טלוויזיה, רדיו, משחקי ילדים וגם טלפונים סלולריים. רעשים סביבתיים עלולים לפגום באווירה האינטימית ולהקשות על השיחה, בעיקר בין המוזמנים המבוגרים יותר.
טלפונים סלולריים – במידה ויש בן בצבא, משפחה בחו”ל ומחכים לשיחה, יש המצאה שנקראת רטט או הנמכת הצלצול. ניתן להציב את המכשיר ליד הצלחת, ובמקרה הצורך להתנצל מראש על הפרעה אפשרית ולקום מהשולחן על מנת לקבל את השיחה. איך מתנהגים המתארחים המושלמים?
כאשר מזמינים אותנו לארוחה משפחתית או על ידי חברים, אנחנו בדרך כלל שוכחים להקדיש את תשומת הלב המלאה להתנהגות הראויה. אז אמנם אין לנו את האחריות להנעים את זמן של האורחים, אבל כמה כללים פשוטים ותוכלו להבטיח את האווירה הנעימה וההזמנה לארוחה הבאה..
הצהרת כוונות – בבוקר הארוחה הקפידו להתקשר למתארחים על מנת לאשר את הגעתכם. במקרה והמארחים הזמינו קהל מוזמנים גדול, הטלפון שלכם יהווה הקלה ועזרה ממשית.
מגיעים בזמן – למרות שהמנטליות הישראלית מקבלת בסלחנות את ה”איחורים האופנתיים”, הקפידו להגיע בשעה היעודה. במקרה של איחור הודיעו למארחים מבעוד מועד, על מנת שיוכלו להתאים את חימוםבישול המנות לארוחה להגעתכם. “מה מביאים?” – כיום מקובל ביותר לבקש מהמוזמנים לעזור בארוחת החג, על ידי חלוקת נטל הבישול או הבאה של בקבוקי שתייה. הציעו את עזרתכם למארח, ובמקרה והתשובה שלילית אתם יכולים להביא קופסת שוקולדים או בקבוק יין בתור מתנה. מתנות – רצוי לא להגיע לארוחה בידיים ריקות, בעיקר אם לא התבקשתם לסייע בהכנות. שוקולד, פרחים ויין הם המתנות הקלאסיות, כאשר ניתן לגוון במתנות אישיות יותר. הקפידו לצרף כרטיס אישי בכתב יד, הכולל את שמכם למתנה, כיד שהמארח לא יתבלבל עם המתנות האחרות.
סדר ישיבה – למרות רצונותיכם האישיים, באם נקבע סדר ישיבה מראש הקפידו להתיישב בהתאם להנחיות. ניתן לבקש לעבור מקום, אך חישבו על כך שסדר הישיבה מכוון להנעמת זמנם של כל האורחים ויצירה של אינטראקציה גם בין אורחים שאינם מכירים זה את זה. עזרה בהגשה- הציעו את עזרתכם למארח, אך אל תפעלו ללא אישורו. כניסתם של האורחים למטבח אינה מכובדת, ללא הזמנתו האישית של המארח.
נימוסי שולחן – כבו את הפלאפון עם הישיבה לשולחן, ובמקרים דחופים העבירו למצב רטט. אם קיבלתם שיחה התנצלו וקומו מעל השולחן. איך אוכלים תפוח בדבש – צלחת הדבש ופלחי תפוח היא הזדמנות להפגין נימוסים טובים. טובלים את התפוח בדבש ונוגסים, אבל לא טובלים שוב בצלחת הדבש הכללית (כמו פיתה וחומוס).
אחרון אחרון חביב – שום דבר לא מובן מאליו. למחרת היום או לאחר החג, התקשרו, תודו על ערב נעים ומהנה, והחמיאו למארחים על האירוח.
נימוסי שולחן חג מהם ?
והכי חשוב: למרות שאנחנו אוהבים להתנהג “בטבעיות” ליד השולחן, חשוב להקפיד על כמה כללים בסיסיים, על מנת לשמור על אווירה נעימה בשולחן. נימוס בסיסי – הקפידו לבלוע את המזון ורק אז לגמוע מהשתייה.
סבלנות – אל תנשפו על מזון חםשירותים – במקרה הצורך, אל תכריזו כי אתם קמים מהשולחן כדי ללכת לשרותים.
“חסר מלח” – אל תושיטו את היד דרך בצורה שחוסמת את המרחב של האדם היושב לידכם, אלא בקשו ממנו להעביר לכם את המלח. קיסמים – מקומם לא ליד השולחן – אל תחטטו בשיניים בעזרת קייסמים או אף יותר גרוע – באצבעות… , אם יש צורך לעשות כן בקשו סליחה ופנו את השולחן. כיסא – את הכיסא תמיד יש להחזיר למקום.
לא לשכוח: המתנה הגדולה ביותר עדין לא ניתנה,למחרת היום או מקסימום 72 שעות לאחר האירוח יש להתקשר למארחים ולהודות על אירוח חם ונעים.