חום יולי אוגוסט לא רק מעלה את מפלס ההורמונים, הגלים והשיזוף בקרב צעירים רבים, אלא מעלה גם את מפלס התפתחויות נזקי העור השונים. החשיפה לשמש, החום, הזיעה והלחות, זלילת המתוקים והגא’נק פוד – כול אלה משפיעים על העור וגורמים לנזקים ופצעונים.
האם יש קשר בין תופעת האקנה לחודשי הקיץ? ואיך באמת אפשר ללבוש בגד ים ולהרגיש נקיים מפצעים?
בעלי עור שומני סובלים בקיץ, הרבה יותר מכולנו הנאנקים תחת החום הכבד. לא רק שבימים רגילים עור שומני עלול לסבול מבעיות שעלולות לנבוע מעודף חלב בעור, שמנוניות, ברק, נקבוביות סתומות או פתוחות, הרי ההזעה הבלתי פוסקת בקיץ, עלולה להחריף את התופעות הללו. ההזעה עלולה להחמיר את הפצעים, מפני שהיא סותמת את נקבוביות העור, גורמת לזיהום בעור וכתוצאה מכך להתפרצות של אקנה. בקיץ אנו נעזרים רבות במסנני קרינה כדי להגן על עורנו מפני קרינת השמש הקופחת. לעיתים מסנני הקרינה גורמים להחמרה במצב האקנה עקב סתימת הנקבוביות. ההמלצה היא שהסובלים מאקנה יבחרו במסנן קרינה לא שומני ולא קומדוגני (הגורם להיווצרות נקודות שחורות).
כיצד נוצרים האקנה?
ד"ר שרון רוזנבלט, מנהלת מחקר ופיתוח של "קאמדיס", המתמחה במוצרים דרמטולוגיים לעור שמן ואקנה, מסבירה: "אקנה היא דלקת של בלוטות החלב וזקיק השערה. בעור תקין בלוטות החלב נפתחות לתוך זקיקי השערות ומפרישות חלב דרך הנקבוביות אל פני העור. החלב משמש כחומר סיכה לעור ולשיער ומעניק להם גמישות והגנה. השלב הראשון בהתפתחות פצעי אקנה הוא היווצרות חסימה בפתח זקיק השיער. חסימה זו מתרחשת בגלל הצטברות תאי עור מתים בפתח הזקיק ובגלל כמות חלב גדולה בבלוטה שלא מצליחה להתנקז דרך הפתח החסום. בייחוד בגיל ההתבגרות, בתגובה לאנדרוגנים (הורמונים זכריים) ישנה הפרשת יתר של חלב בתוך בלוטת השומן. אקנה דלקתי נוצר מזיהום בלוטת החלב עם החיידק p.acnes. החיידקים גורמים לפירוק החלב לחומצות שומן חופשיות והגוף מגיב בתגובה דלקתית המתבטאת כאודם, כאב וזרימה של כדוריות דם לבנות לתוך בלוטת החלב. בשלב זה מצטברת מוגלה בבלוטת החלב ונוצר פצעון האקנה. התגובה הדלקתית עלולה לגרום לנקב בדופן הזקיק ולנזק לרקמות סביבו. לעתים נראים גם פצעים פוסט-דלקתיים המאופיינים ככתמי פיגמנטציה וצלקות. מחקרים אחרונים מראים, כי הגורם העיקרי לדלקת ולאקנה איננו בהכרח כמות ההורמונים שהופרשה, אלא רגישות יתר של בלוטות החלב בחולה הספציפי להורמונים אלה (שהופרשו ברמה תקינה).היחידות של זקיק שערה- בלוטת חֵלֵב נמצאות ברוב אזורי העור בגוף, אך צפיפותן הרבה ביותר הינה בפנים, חזה עליון וגב עליון. פצעי אקנה יכולים להופיע כ"ראשים שחורים (קומודון פתוח) "ראשים לבנים" (קומודון סגור) או כקומודנים דלקתיים".
הטיפול באקנה בקיץ:
ד"ר זאב פם, מומחה לרפואת עור, מסביר כי מלבד ההזעה שסותמת את הנקבוביות, חשוב לדעת כי חלק מהתכשירים המיועדים לטיפול באקנה אינם מגיבים טוב לקרינת השמש הקיצית החזקה. חלק מאותם תכשירים מתפרקים בשמש, וחלקם – בעיקר התכשירים על בסיס רטין A (כמו רואקוטן) – עלולים, בחשיפה לשמש, לגרום לרגישות יתר של העור. גם שימוש במוצרי קוסמטיקה שומניים עלולים לגרום להחמרת האקנה. רטינואידים בשימוש טופיקלי מווסתים חלוקת תאים בעור. תופעות לוואי של שימוש ברטינואידים טופיקליים הם בד"כ גירוי מקומי, ולעתים החמרה קלה במצב, במהלך השבועיים הראשונים לטיפול, הנעלמת לאחר מכן. בשימוש פנימי, רטינואידים ידועים בעיקר בזכות יכולתם להפחית הפרשות השומנים מבלוטת החלב. התרופה עלולה לפגוע בכבד, ולכן נלקחת במעקב של רופא עור.
תכשיר רפואי נוסף בשימוש לאקנה חמור הוא אנטיביוטיקה הניתנת בשימוש טופיקלי או פנימי. בגלל עמידות החיידק לאנטיביוטיקה, יש הגבלה בשימוש בהם. לנשים, נפוץ גם השימוש בטיפולים הורמונאליים. התכשירים הדרמו-קוסמטיים מבוססים בעיקר על מיצויי צמחים – בעלי פעילות מווסתת הפרשת סבום, פעילות אנטי דלקתית ואנטי בקטריאלית, salicylic acid – שגורם לפתיחת זקיקי השיער החסומים שגורמים ליצירת הפצעים, bpo – חומר מחמצן הגורם למוות של החיידק האנאירובי, ועוד.
כך למשל, אקמדיס – הינה סדרה ייעודית שפותחה במיוחד לטיפול בעור שמן ואדום הנוטה לאקנה. מוצרי סדרת אקמדיס- אשר כמו כל מוצרי החברה, מבוססים על הידע המערבי בשילוב הרפואה הסינית, כוללת 3 מוצרים לטיפול בעור שמן, אדמומי הנוטה לאקנה: ג’ל ניקוי, קרם פנים ותכשיר לטיפול נקודתי. מוצרי אקמדיס קרם פנים ואקמדיס טיפול נקודתי, מבוססים על תמציות צמחים וביניהן: כריזנטמום, סקוטלריה, פורטולקה ורובארב. מיצוי הצמחים נעשה בטכנולוגיה מיוחדת, היוצרת מיצויים מרוכזים מאוד בעלי פעילות ביולוגית גבוהה במיוחד. תמציות אלו בעלות פעילות אנטי-דלקתית חזקה, יעילות בויסות הפרשת בלוטות החלב ומסייעות בריפוי פצעים. הרכיב הייחודי בקרמים מסדרת אקמדיס- מיצוי מצמח הרובארב- צמח מרפא עתיק, שהיה בשימוש בזכות יכולת הריפוי הרחבה שלו. יכולת זו הוכחה במחקרים המודרניים כפעילות אנטי-דלקתית חזקה ויכולתו לווסת הפרשת סבום (חלב) ולסייע בריפוי פצעים. הרכיב הייחודי בג’ל לניקוי הפנים – אגוז עץ הסבון – המשמש דטרגנט טבעי, נמצא בשימוש נרחב ברפואה הסינית וברפואה האיורוודית למטרות ניקוי שונות וטיפול בבעיות עור. מיצוי זה אף נחקר ופורסם בספרות המדעית. בהיותו בעל אפקט אנטי זיהומי ואנטי דלקתי, הוא מסיר תאים מתים ופותח נקבוביות מבלי לייבש ומקנה לעור מראה בריא וחלק.
עוד חשוב לזכור במיוחד בקיץ:
- לשמור על היגיינת הפנים בעזרת שטיפת הפנים עם סבון מתאים לעור שמן (עדיף פעמיים ביום).
- להשתמש בקרמים המתאימים לעור שמן. קרמים כאלו הם פחות שומניים. חומרים רבים, הכוללים חומרים כימיים או מיצויי צמחים המוספים לקרמים, יכולים לווסת הפרשת חלב (סבום) בעור ולהוריד את שומניות העור. כדאי להשתמש בקרם על עור נקי, לאחר שטיפת הפנים.
- חשוב לא לחטט בפצעים. חיטוט יכול להחמיר את האקנה.